Een lichtplan maken in 4 stappen

Delen


Lees meer in de categorie

Tips van experts

Meer inspiratie

inspiratieinterieurstappenplantipsverbouwenverlichtingwellnesswonen

19 sep 2014

De invloed van licht op je leven is enorm. Te veel licht voordat je gaat slapen zorgt voor een slechte nachtrust, en een te felle lamp kan een romantisch moment goed verpesten, om maar eens wat voorbeelden te noemen. Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen, maar ook wanneer je het voor je woning nog nooit hebt gedaan, is het goed om een lichtplan te maken. In dit artikel leggen we uit hoe je in 4 simpele stappen een lichtplan maakt voor je huis.

1. Maak een plattegrond

Gebruik de officiële plattegrond van je huis als je die hebt, of teken zelf op ruitjespapier een plattegrond van je huis. Neem de ruimte, zodat je ook aansluitpunten en stopcontacten kan aangeven. Teken je meubels in op de plattegrond.

2. Teken cirkels

Geef met cirkels de activiteiten weer die je in je huis uitvoert en waar je licht bij nodig hebt. Denk hierbij aan koken, lezen, eten, slapen en televisiekijken, maar ook gewoon een gesprek voeren op de bank. Gebruik verschillende kleuren voor de hoeveelheid licht die je nodig hebt.

3. Kies het soort licht

Het is handig om onderscheid te maken tussen basisverlichting, sfeerlicht en functioneel licht. Basisverlichting is bijvoorbeeld een plafondlamp op je slaapkamer, sfeerlicht heb je ’s avonds bij het tv-kijken aan, en functioneel licht is bijvoorbeeld een felle lamp in de badkamer om je ’s morgens op te maken. Soms wil je op één plek verschillende functies combineren, denk bijvoorbeeld aan een eettafel waar je overdag met je laptop aan werkt, en ’s avonds gezellig met je gezin wilt eten.

4. Teken de lampen in

Bij het maken van een lichtplan begin je met de basisverlichting. Zorg hierbij voor een balans tussen diffuus, direct en indirect licht. Diffuus licht komt bijvoorbeeld van een plafondlamp, dit licht is gelijkmatig en niet gericht. Bij direct licht kan je denken aan een leeslamp of verlichting boven je aanrecht: functioneel en helder. Direct licht kan ook sfeer geven, bijvoorbeeld wanneer een kunstwerk aan de muur met kleine spots verlicht wordt. Indirect licht is vaak het meest warm en sfeervol, bijvoorbeeld een staande lamp die naar het plafond gericht is.

Op Walhalla.com vind je ervaren vakmensen die je helpen om je interieur aan te passen aan jouw wensen. 


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis