4 voordelen van een groene tuin

Delen


Lees meer in de categorie

Inspiratie

Meer inspiratie

groenTuin

31 mrt 2015

Het is lente, tijd om de tuin in te gaan. Omdat tuinieren ontspannend is, en omdat niks lekkerder is dan op een zonnige dag in je eigen tuin zitten. Voor dit artikel verzamelden we nog vijf redenen om vandaag nog met je tuin aan de slag te gaan.  

1. Meer natuur, minder wateroverlast

In een groene tuin leven veel meer dieren. Insecten, wormen, maar ook vlinders en vogels voelen zich thuis in de schaduw en beschutting die een groene tuin biedt. Daarnaast helpt een tuin ook om wateroverlast te voorkomen. Als het flink geregend heeft staat een betegeld terras al snel blank, terwijl de aarde in een tuin het water rustig afvoert. Ook je buren zullen hier blij mee zijn.

2. Een groene omgeving is goed voor je brein

Het IVN, instituut voor natuureducatie vroeg wetenschapsjournalist Mark Mieras om uit te zoeken hoe het komt dat mensen op het platteland vaak meer rust ervaren dan in de stad. De resultaten zijn helder: groen is goed voor je brein! Uit het rapport van Mieras: Zelfs het zien van een enkele boom vanuit het raam of het kijken naar een natuurfoto of –film maken al dat het omgaan met stressvolle ervaringen makkelijker wordt en dat zaken als zelfdiscipline, en zelfbeheersing positief worden beïnvloed. Overigens heeft het uitzicht uit het raam een groter effect dan het kijken naar foto’s of een natuurfilm. Lees meer over deze studie op Intogreen, de website van de brancheverenigingen voor hoveniers, waarop regelmatig interessante groene nieuwtjes gedeeld worden.

3. Rust en privacy

Een groene tuin zorgt voor privacy, en wist je dat planten ook geluiddempend werken? Vooral een groene muur kan veel geluid absorberen. Uit onderzoek in Shanghai is gebleken dat bomen tot wel 10 Db geluid kunnen dempen, precies het verschil tussen een stille zomeravond en allerlei geluiden van de buurt.

4. Een mooie tuin verhoogt de waarde van je woning

Uit onderzoek van de Rabobank is gebleken dat investeren in je tuin loont: de bank vergeleek de taxatiewaarde van woningen voor en na het renoveren van de tuin en kwam tot de conclusie dat de waardestijging van het huis twee tot drie keer de investering in de tuin bedraagt. Als je zelf in de tuin aan de slag gaat ben je dus de waarde van je huis flink aan het verhogen. Een verzorgde tuin helpt enorm wanneer je je huis wil verkopen.

Geen tijd om zelf in de tuin aan slag te gaan? Vind een hovenier in je buurt


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis