5 oplossingen voor kleine ruimtes

Delen


Lees meer in de categorie

Tips van experts

Meer inspiratie

inbouwinbouwkastinterieurInterieurarchitectkleinminimalismeprofessionalwit

25 jul 2014

Op Walhalla zie je veel grote villa’s en ruime kantoren. Maar als je goed kijkt vind je ook kleinere ruimtes, die door een slim ontwerp lang niet zo klein lijken als ze eigenlijk zijn. Juist als je een kleinere ruimte wilt inrichten loont het de moeite om een vakman in te schakelen. Hieronder vijf oplossingen om een ruim gevoel te krijgen in kleine ruimtes. 

keuken inbouw

1. Inbouw

De keuken die je hierboven ziet is een mooi voorbeeld van slimme inbouwkasten. Praktisch en stijlvol, de kastjes lopen door tot aan het plafond, en doordat alle apparatuur is ingebouw gaat er geen ruimte verloren. Deze ruimte is ontworpen door BO6 architecten. Walhalla.com staat vol met voorbeelden van ingebouwde kasten en meubels, vaak van luxe materialen, maar interieurarchitecten zijn ook goed in staat om met een kleiner budget te werken.

kleine ruimte

2. Verdeel de ruimte

Een kleine ruimte lijkt het grootst als er zo min mogelijk muren zijn. Door kasten te gebruiken om de ruimte te verdelen, kan je een ruim gevoel creëren en tegelijk verschillende ruimtes van elkaar scheiden. Het mooiste is het als je hiervoor kasten gebruikt die op maat gemaakt zijn, dit om te voorkomen dat het rommelig of krap lijkt. Het interieur op de foto hierboven, ontworpen door Lindesign, is een voorbeeld van een heel klein interieur dat door een paar slimme ingrepen toch een stijlvolle uitstraling heeft. Als je de andere foto’s bekijkt zie je dat het hele appartment maar 55 m2 groot is, maar toch twee slaapkamers heeft.

minimaliseren

3. Minimaliseer

Het klinkt simpel: hoe minder meubels er in een ruimte staan, hoe ruimer het lijkt. Toch wordt deze techniek lang niet door iedereen toegepast. Interieurarchitect Annelies Schellekens gaf deze tip al in een eerder artikel met interieurtips: Kijk nog eens kritisch naar je meubels, en vooral naar je decoraties: waar kan je echt niet zonder, en wat kan er eigenlijk wel weg? Vind je het moeilijk om dingen weg te gooien? Probeer dan eens om alle overbodige decoraties tijdelijk weg te zetten, en bepaal na een paar weken welke spullen je terug wil zetten en welke weg kunnen blijven. Het interieur hierboven is ontworpen door Fase13.

geel vlak

4. Vraag een expert om hulp

Het interieur op de foto hierboven, een ontwerp van interieurarchitect Interior Issues is extreem klein en er is een slaapruimte in de woonkamer gemaakt. Dit is een mooi voorbeeld van de meerwaarde van een interieurarchitect. Er is hier heel creatief gebruik gemaakt van de ruimte, met een gedurfd groot geel vlak. Een verbouwing is te duur en ingrijpend om zelf te gaan experimenteren, en juist als het gaat om de inrichting van kleine ruimte is een interieurarchitect zijn geld meer dan waard.

studio wit

5. Licht en wit

Op de foto hierboven zie je een studio die maar 70 m2 groot is, maar toch allesbehalve krap lijkt. Doordat bijna alles in het interieur wit is, en doordat eigenlijk alle tips hierboven zijn gebruikt (inbouwen, minimaliseren, verdelen, een expert inschakelen) lijkt de ruimte veel ruimer dan hij eigenlijk is. Er is bovendien een doordacht lichtplan toegepast, met ingebouwde lampen, waardoor de ruimte nog eens versterkt wordt. Ontwerp van Gosker ontwerp.

Meer zien? Op Walhalla.com vind je keukens, badkamers, tuinen en interieurs  die ontworpen en uitgevoerd zijn door vakmensen. 


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis