50 tinten groen: spanning in je tuin

Delen


Lees meer in de categorie

Tips van experts

Meer inspiratie

groenTuin

6 mrt 2015

Gert-Jan Schouwenaar is tuinarchitect bij Stoop Tuinen, en deelt zijn kennis op Walhalla.com. In dit artikel onthult Gert-Jan hoe je spanning in je tuin kan brengen. 

Een tuin is net als een film: als je het einde kent is er niet veel meer aan. Om het iets duidelijker te maken: in veel tuinen in Nederland is de zogenaamde ruimtelijke spanning ver te zoeken. Langs de randen worden wat planten gezet, en in het midden ligt een vlak gazon. Het terras wordt direct tegen het huis geplaatst (lees hier waarom dit geen goed idee is). Hoe mooi de tegels ook zijn en de borders worden ingericht, al ligt het gazon er als een biljartlaken bij: het best mogelijke resultaat laat zich beschrijven als ‘netjes’. Echt mooi wordt het niet. De tuin is in één keer te overzien, het einde is zichtbaar. Niet spannend dus.

Hoe het dan wel moet? Deel de tuin in! Er gebeurt dan iets tegenstrijdigs in de tuin: zodra je durft te kiezen voor een ruimtelijke indeling lijkt de tuin groter te worden. Dat komt omdat je het einde niet ziet. Kijk voor een voorbeeld naar de schetsjes hieronder.

goed fout spanning tuin

Het indelen van de ruimte kan met verschillende elementen. Een haag is het meest voor de hand liggende element om een wand mee te maken. Maar het kan ook met een muur, beplanting, een houten wand, enzovoort. In een muur kun je ook weer een uitsparing maken voor een speels effect.

Een ander voordeel van het indelen van de ruimte is dat je een terras een menselijke maat kunt geven. Mensen zeggen dan vaak: ‘Hier zitten we zo gezellig!’. Als je de tuin indeelt in een aantal ruimtes kun je ook iedere ruimte zijn eigen functie geven. Je kan ruimtes maken voor zitten en loungen, een deel van de tuin als moestuin gebruiken, misschien een zwembad, of een ruimte voor de kinderen vrijmaken. Wat je maar wilt. In de tuin op de foto boven dit artikel zie je een tuin met veel ruimtelijke spanning. Op de andere foto’s van deze tuin zie je dat iedere ruimte in deze tuin zijn eigen functie heeft.

Tuinontwerp 3D moderne achtertuin Eindhoven

De hoogte van de room-divider moet je goed kiezen. Een haag of muur vanaf 80 cm hoog doet al zijn werk in een kleine tuin. Lage buxushaagjes zijn slechts randjes franje. Met wanden van 180 en 200 cm sluit je een ruimte echt af. Soms is dit wenselijk, op de erfgrens of om een lelijke ruimte aan het zicht te onttrekken. Heb lef en deel de tuin in. Op naar een mooi tuinseizoen met veel spanning!

Gert Jan Schouwenaar is tuinarchitect bij Stoop Tuinen en deelt zijn kennis op Walhalla.com. Meer van zijn projecten vind je op www.stooptuinen.nl.


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis