Beste Gebouw van het Jaar 2014

Delen


Lees meer in de categorie

Vakmensen

Meer inspiratie

architect

7 apr 2014

Dit jaar zijn er maar liefst 250 projecten ingestuurd voor de competitie “Beste Gebouw van het Jaar 2014.” Deze wedstrijd wordt ieder jaar georganiseerd door de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (BNA) met als doel de meerwaarde die architectenbureaus samenleving, opdrachtgevers en gebruikers bieden in de spotlight te zetten. De inzendingen staan sinds 10 maart online. Enkele pareltjes willen wij alvast graag met jullie delen…

De wedstrijd “Beste Gebouw van het Jaar” wordt ieder jaar georganiseerd door de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (BNA) met als doel de meerwaarde die architectenbureaus de samenleving, opdrachtgevers en gebruikers bieden in de spotlight te zetten. Projecten konden dit jaar worden ingezonden op 4 categorieën, die allemaal rechtstreeks te maken hebben met de meerwaarde van de architectuur:

  • Identiteit & Icoonwaarde. Een gebouw versterkt de identiteit van de wijdere omgeving.
  • Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Het gebouw draagt bij aan de leefbaarheid.
  • Stimulerende Omgevingen. Het gebouw draagt bij aan de verbetering van de gehuisveste functies. Klinkt dit wat ingewikkeld? Een voorbeeld: wanneer een schoolgebouw zo is ontworpen dat hij direct de leerprestaties verbetert, of wanneer een kantoorgebouw bevorderend werkt voor de werkprestaties.
  • Particuliere Woonbeleving. De woning verhoogt het woongenot van de bewoner en biedt ruimte aan zijn persoonlijke woonwensen.

Alle bureaus die lid zijn van de BNA en alle andere binnen-en buitenlandse architectenbureaus kregen de mogelijkheid om ontwerpen in te zenden. Een deskundige jury kiest per categorie maximaal 3 genomineerden. Wie dat zijn wordt op 17 april bekend gemaakt en daarna mag het publiek stemmen. Op 20 mei volgt de grote onthulling. Hier alvast een kleine impressie van particuliere projecten.

Herenhuis Rotterdam – Steven van der Goes – Steven van der Goes architecten – Particuliere woonbeleving.

Na decennialang in gebruik te zijn geweest als kantoorpand is dit statige Rotterdamse herenhuis aan de Heemraadssingel weer geschikt gemaakt voor bewoning door een jong gezin. Op de foto’s zie je de keuken en het aanzicht richting keuken vanuit de eetkamer. (Fotograaf: Ossip van Duivenbode)

interieur inspiratie

interieur inspiratie

interieur inspiratieKlik hier om het hele project te bekijken.

SOAPStudio D11 – Reinder Douwes – Particuliere woonbeleving.
Het Rijksmonumentale hoofdgebouw van de in 2010 gerestaureerde Zeepfabriek Bousquet te Delft, werd tussen 2012 en 2013 geheel voorzien van een nieuw interieur en een uitbouw op de eerste woonlaag, die uitkomt op het dakterras. De (zeep)witte tonen die doorgezet zijn van vloer tot en met de bijzondere trap, versterken de monumentale waarden. (Fotograaf: Bas Kooij).

soap4

soap2

soap3
Klik hier om het hele project te bekijken.

Monumentale woonboerderij Bergambacht – Tjerk van de Wetering – BYTR architecten- Particuliere woonbeleving.

Aan een historisch lint van boerderijen en vrijstaande woningen buiten de bebouwde kom van Bergambacht staat een monumentale boerderij gebouwd omstreeks 1670. BYTR architecten heeft voor het oorspronkelijke woonhuis en de ‘deel’ een ruimtelijk ontwerp gemaakt. (Fotograaf: Stijn Poelstra, Stijnstijl).

tweeling1

tweeling2

tweeling3

tweeling4
Klik hier om het hele project te bekijken.

De Tweeling van 16Hoven – Peter Hersbach en Tineke Konst – Hersbach-Architecten – Particuliere Woonbeleving

De Tweeling van 16Hoven is een invulling van een gat in een bestaand historisch lint in Rotterdam. Aan de Overschiese Kleiweg zijn twee geschakelde woningen half in de dijk gebouwd, In vorm, maat en uitdrukking is gezocht naar samenhang met zijn omgeving. De woningen zijn duurzaam ontworpen en gebouwd. (Fotograaf: Hersbach-Architecten).

tweeling1.0

tweeling2.0

tweeling3.0
Klik hier om het hele project te bekijken.

Woonhuis Odijk – Gerard Plug – Maas architecten –  Particuliere woonbeleving

De woning refereert aan de zwarte gepotdekselde kapschuren uit de omgeving. De kavel aan de rand van de uitbreidingswijk geeft de locatie, en daarmee de woning, het karakter en sfeer van “buitenwonen”. De signatuur en de indeling van de woning zijn daarop ingezet. (Fotograaf: Jan de Vries fotografie).

Odijk1

Odijk2

Odijk3
Klik hier om het hele project te bekijken.

Klik hier om alle inzendingen voor Beste Gebouw van Jaar 2014 te bekijken.


Geschreven door: Lissy

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis