De 4 meest gemaakte fouten in het Nederlandse interieur

Delen


Lees meer in de categorie

Tips van experts

Meer inspiratie


14 apr 2015

We vroegen aan vier interieurarchitecten wat volgens hen de meest gemaakte fout is in het Nederlandse interieur. Dit maakte nogal wat los: ‘nietszeggende inbouwspots’, ‘een rommelige showroom van Ikea’, ‘de plank volledig mis geslagen’… Lees verder voor de vier meest gemaakte fouten, én de oplossingen. 

1. Geen lichtplan

Mabel Muijres van Mabella Artisans stoort zich het meest aan het ontbreken van een lichtplan. Zij schrijft: ‘Waar is de tijd dat men nog mooie houten lambrisering maakte rondom ieder lichtpunt? Tegenwoordig zie je vaak een paar nietszeggende inbouwspots en een hanglamp boven de keukentafel. Met een goed lichtplan en wat afwisseling in je keuze armaturen, heb je al zeker zestig procent gewonnen aan sfeer.’

2. Überhaupt geen plan

Een ander punt waar twee interieurprofessionals ieder afzonderlijk mee kwamen was dat achter veel interieurs in het geheel geen plan zit. Sven van Buuren van Interior Issues schrijft: ‘Het probleem met veel interieurs is dat er geen plan achter zit. Het geheel is het resultaat van jarenlang verzamelen, zonder plan. Veel gezinnen wonen in een rommelige showroom van Ikea, Goossens of VT Wonen, terwijl het echt niet duurder hoeft te zijn om een persoonlijk huis te hebben dat bij jou past, met een ontwerp van jouw eigen consultant: de interieurarchitect.’

3. De verkeerde volgorde

Ook Stefan Olsthoorn ziet het ontbreken van een plan als het grootste probleem in net Nederlandse interieur: ‘Vaak zijn mensen in de verkeerde volgorde bezig om hun interieur een make over te geven. Soms zie ik dat bewoners net een nieuwe bank hebben aangeschaft, maar volledig de plank mis hebben geslagen. Het klopt niet, de afmeting, de kleur… Als interieurontwerper ben je gewend om overzicht te houden en alle belangrijke details in een advies mee te nemen. Mijn advies is om samen met een interieurontwerper een plan te maken. De uitvoering kan dan stapsgewijs, geen probleem, maar elk element in het interieur is dan bewust en met een visie uitgekozen.

4. Slordige gordijnen

Doret Schulkes komt met een simpel en praktisch advies: kijk eens goed naar je gordijnen. ‘De meeste mensen hebben links en rechts voor het raam een lapje hangen. Het kan veel beter: kijk eens goed naar de muur: is het rustiger als het gordijn aan één kant van het raam hangt? En welke kant dan? Misschien dat het gordijn het hele muurvlak (tot in de hoek) kan vullen? Als de gordijnen goed hangen geeft dit direct veel meer rust in de ruimte!

Meer interieur-inspiratie? Kijk op Walhalla.com/inspiratie 

Foto: Starvorm bypeterklemann.nl


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis