De meest gemaakte fout in de Nederlandse tuin

Delen


Lees meer in de categorie

Tips van experts

Meer inspiratie

groenterrasTuintuinarchitect

24 feb 2015

Gert-Jan Schouwenaar is tuinarchitect bij Stoop Tuinen, en deelt zijn kennis op Walhalla.com. In dit artikel vertelt hij alles over het terras: wat is de beste plek voor een terras, welke maat moet een terras hebben en welke materialen zijn het mooist? 

Plaats

Eén van de meest gemaakte fouten in de Nederlandse tuin is de plaatsing van het terras. Gemakshalve wordt het hoofdterras direct achter de gevel voor de tuindeuren geplaatst. Dat is juist vaak niet de juiste plaats om het terras neer te leggen. Waarom niet? In Nederland bekijken we de tuin een groot deel van het jaar vanuit het interieur. De zichtlijn van binnen naar buiten is dus heel belangrijk. Als we het terras direct achter de gevel leggen zetten we de tafel en stoelen dus direct in onze belangrijkste zichtlijn. En daarmee maken we de zichtlijn dus korter!

Waar dan wel?

Waar leggen we het terras dan wel? Vaak is het voldoende om het terras een paar meter naar links of naar rechts te verplaatsen. We houden dan de zichtlijn vrij en maken de afstand van het huis naar het terras niet te groot.

Walhalla zichtlijn terras stoop tuinen

Ruimte

Toen ik eind jaren tachtig de opleiding tot tuin- en landschapsarchitect volgde, leerde ik nog dat een terras van drie bij drie of vier bij vier meter voldeed. Vandaag de dag willen we wat meer ruimte. Een terras voor een flinke eettafel met stoelen is daarom al snel ongeveer vier bij zes meter. Dat geeft voldoende bewegingsruimte om de tafel heen, en er is ook ruimte om bijvoorbeeld en barbecue te plaatsen op het terras.

terras plaatsen

Op de foto hierboven is het terras net buiten de zichtlijn gelegd. De zichtlijn is dus lang. Op Walhalla.com vind je nog meer foto’s van dit project.

Materiaal

In veel gevallen is het mooi om het terras van een ander materiaal te maken dan het pad er naartoe. Op die manier geeft je op een subtiele manier aan wat een looppad is en wat een verblijfsruimte is. Zijn de paden in de tuin bijvoorbeeld van klinkers gemaakt, maak dan het terras van grote tegels of van vlonderhout.

Gert Jan Schouwenaar is tuinarchitect bij Stoop Tuinen en deelt zijn kennis op Walhalla.com. Meer van zijn projecten vind je op www.stooptuinen.nl.


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis