De vijf grootste valkuilen bij een verbouwing (en wat te doen!)

Delen


Lees meer in de categorie

Verbouwen

Meer inspiratie


15 dec 2014

Een verbouwing gaat bijna nooit zoals gepland. Als je van te voren weet wat de valkuilen zijn, kan dat al een hoop schelen. In dit artikel de vijf grootste valkuilen bij een verbouwing, en tips om deze valkuilen te vermijden. 

1. Je vergunningsaanvraag wordt afgewezen

Misschien was je al voorzichtig begonnen met verbouwen, in de hoop dat je vergunningsaanvraag nou eindelijk rond zou komen. Als je vergunning dan alsnog niet wordt toegekend is dat extra vervelend. Een architect of aannemer kan je helpen om je plan zodanig aan te passen dat hij wel door de toets komt. Probeer een lokale professional te vinden, zij hebben vaak ervaring met vergunningen en met de commissies die de beslissing maken. Een goede architect precies hoe een aanvraag aangepast kan worden voor een snelle goedkeuring.

Tip: neem een professional in de hand

2. De kosten lopen uit de hand

De meest gehoorde klacht bij verbouwingen: het is altijd duurder dan je had gedacht. En je kan bij een verbouwing niet halverwege stoppen. Wil je echt zeker weten dat je budget niet overschreden wordt, neem dan een aannemer in de hand waar je een totaalprijs mee afspreekt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wil je toch graag zelf je planning maken, reken dan op een post ‘onvoorzien’ van minimaal tien procent. Als je aan het einde geld overhoudt kan je daar ongetwijfeld een mooie bestemming voor vinden.

Tip: hou rekening met een kostenpost ‘onvoorzien’ van minimaal 10%, het liefst 20%

3. Je blijkt toch niet zo goed te kunnen metselen/loodgieten/stucen

Op die filmpjes op YouTube zag het er zo makkelijk uit, en ook die ene vriend heeft zijn muur heel mooi zelf gestuct. Als je het zelf moet doen blijkt het toch lastiger dan gedacht… Wat nu? Je kan alsnog een vakman inhuren, of misschien kan je een vakman vinden die samen met jou het werk wil doen. Zo bespaar je op de kosten door zelf mee te helpen, en hopelijk leer je er ook nog wat van. Overleg dit van te voren goed met de vakman, niet alle vakmensen vinden het prettig als je zelf meehelpt.

Tip: vraag voor de echt moeilijke klussen een vakman, en vraag of je zelf mee mag helpen

4. Het duurt veel langer dan gepland

Vooral wanneer je naast je baan gaat verbouwen, dus in de weekends en ’s avonds, kan het langer duren dan gepland. Een goede tip die we vonden bij Verbouwkosten.nl is om alle materialen in één keer te gaan kopen in de bouwmarkt. Je mag vaak materialen nog een maand later terugbrengen, dus als je iets over houdt is dat geen probleem. Er gaat vaak veel tijd zitten in het opstarten van een klusmiddag, als je één keer lekker aan de slag bent kan je veel doen. Verspil je tijd dus niet aan op en neer rijden naar de bouwmarkt.

Tip: koop je materialen in één keer in bij de bouwmarkt

5. Je vrienden werken niet zo hard als jij

Bij een verbouwing komen er vaak familie en vrienden helpen, maar zij zijn niet altijd even gemotiveerd als jullie zelf zijn. Ze slapen graag uit op zaterdag, en dat kan je ze ook niet echt kwalijk nemen. Wees dus blij met alle hulp die je krijgt, en investeer in de verzorging van je team. Zorg voor uitstekend eten, altijd verse koffie en een koektrommel die nooit leeg is.

Tip: zorg goed voor je team


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis