De vijver als blikvanger

Delen


Lees meer in de categorie

Tips van experts

Meer inspiratie

groenTuintuinarchitect

6 jul 2015

Gert-Jan Schouwenaar is tuinarchitect bij Stoop Tuinen, en deelt zijn kennis op Walhalla.com. In dit blog vertelt Gert-Jan over de voordelen van een vijver in de tuin, en over het alternatief voor een vijver als je een kleine tuin hebt. 

Water trekt altijd de aandacht. De overgang van land naar water is een interessant punt. Langs de zee zie je mensen de branding opzoeken. In de tuin werkt dat net zo. Bezoekers lopen even naar de vijver toe, kijken er in en hurken neer om het water te voelen.

Vijver

Het hele jaar mooi

Een vijver is het hele jaar lang een bijzonder element in de tuin en kan dus goed als blikvanger worden toegepast. Leg de vijver bij voorkeur op een plek waar hij ook van binnenuit goed zichtbaar is. Dan heb je er het hele jaar plezier van.

Rustgevend geluid

Nog leuker wordt het als het water stroomt. Water dat rond wordt gepompt en via een beeldje, pijpje of gootje weer terug de vijver in loopt is niet alleen leuk om te zien, maar zorgt ook voor een aangenaam geluid. Woont u in de buurt van een weg of is er veel omgevingsgeluid? Het stromende water in de tuin drukt het vervelende geluid naar de achtergrond en creëert een rustgevende sfeer.

Moderne tuin met zwembad en vijver

Niets zo storend als vijverfolie

Zoals eerder verteld is de overgang van water naar land een interessante. Die overgang moet dan wel goed geconstrueerd worden. Niets zo storend als vijverfolie in het zicht. Bij een strakke overgang is geen folie te zien en is de rand goed bereikbaar. Vanaf de rand kan het onderwaterleven dan rustig worden bestudeerd.

Filters en planten

Nu zult u denken: ‘Mooi, zo’n vijver, maar hoe hou ik die helder?!’ Dat kan op verschillende manieren. Een strak spiegelend watervlak zonder vissen en planten kan door een goede filter in combinatie met chemicaliën helder blijven. Een natuurlijke vijver heeft de juiste verhouding planten onder en boven water nodig. Een vijver met vissen heeft bijna altijd planten en een filter nodig. Houdt u van grote koikarpers dan is een groot filter onmisbaar.

Geen vijver, toch water

In kleine tuinen is soms geen ruimte voor een vijver. Een element met stromend water kan dan een leuk alternatief zijn, zoals op de foto hieronder.

vijver alternatief


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis