Een kangoeroewoning

Delen


Lees meer in de categorie

Verbouwen

Meer inspiratie

aanbouwkangoeroewoningverbouwenverbouwing

1 mei 2015

Een kangoeroewoning is een woning waar meerdere generaties kunnen wonen. Vaak worden bestaande huizen omgebouwd tot kangoeroewoning, zodat kinderen hun bejaarde ouders in huis kunnen nemen. Deze oplossing heeft veel voordelen voor beide partijen. In dit artikel lees je alles over de kangoeroewoning: wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten?

Voordelen

Een kangoeroewoning heeft veel voordelen als je graag zelf voor je ouder wordende ouders wil zorgen. Vooral wanneer je zelf kleine kinderen hebt is het een heel praktische oplossing. Veel mantelzorgers zijn veel tijd kwijt aan de verzorging van hun ouders, onder andere omdat ze steeds heen en weer moeten reizen. Een kangoeroewoning is hiervoor een structurele oplossing, waarbij het grote voordeel voor de oudere bewoners is dat zij zich veilig voelen omdat er dag en nacht iemand in de buurt is. Ook hebben de generaties op deze manier intensiever contact, en in sommige gevallen kunnen grootouders af en toe op hun kleinkinderen passen.

Ouderlijk huis verbouwen tot kangoeroewoning

Door de kangoeroewoning slim aan de bestaande woning te bouwen zorg je ervoor dat je beiden je privacy behoudt. Sommige mensen kiezen ervoor om het ouderlijk huis te laten verbouwen, zodat dit geschikt wordt voor de kinderen en hun gezin. De ouders komen dan in een nieuwe gelijkvloerse aanbouw te wonen. Een voordeel van deze vorm van een kangoeroewoning is dat de ouders in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Aandachtspunten

Natuurlijk is een kangoeroewoning niet voor iedereen de perfecte oplossing. Om zo close met elkaar te zijn is het belangrijk dat de verhoudingen in de familie heel goed zijn. Een kangoeroewoning bestaat uit een hoofdwoning en een aanbouw die ook wel buidel genoemd wordt. Deze buidel heeft een eigen badkamer en vaak ook een eigen keuken. Volgens het kenniscentrum Wonen-Zorg is uit ervaring gebleken dat de delen van een kangoeroewoning naast elkaar en niet boven elkaar gebouwd moeten worden. Verder moet de buidel minimaal 55 m2 groot zijn.

Om een huis tot kangoeroewoning om te bouwen is vaak een ingrijpende verbouwing nodig. Er zijn veel verschillende eisen, misschien moet de aanbouw rolstoelvriendelijk zijn, er moet voldoende privacy blijven voor beide partijen, en wanneer het ouderlijk huis wordt verbouwd moeten hier ook vaak nog veel aanpassingen worden gedaan. Een architect kan helpen met het ontwerp van de woning, om het interieur te moderniseren is een interieurarchitect de aangewezen persoon, en een aannemer kan het hele proces in goede banen leiden en zorgen voor alle benodigde vergunningen.

Vind een architect, aannemer of interieurarchitect bij jou in de buurt via Walhalla.com

Foto: Architectenbureau Stepan Rektorik

 


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis