Een zwembad in de tuin: de do’s en don’ts

Delen


Lees meer in de categorie

Tips van experts

Meer inspiratie

Tuintuinarchitectzwembzwembad in de tuin

24 apr 2015

Gert-Jan Schouwenaar is tuinarchitect bij Stoop Tuinen, en deelt zijn kennis op Walhalla.com. Vandaag schrijft Gert-Jan over een luxeprobleem: wat is de beste plek voor een zwembad in de tuin?

Het is een prachtig bezit, een zwembad. Met dit mooie voorjaar denken veel mensen met een tuin na over de aanschaf van een bad. En gaan op zoek naar een zwembadbouwer. En daar gaat het al fout! Want wat is de juiste plek voor het zwembad? Natuurlijk denkt een zwembadbouwer mee over waar het bad te plaatsen, maar slechtst met één doel: het verkopen van het zwembad!

zwembad
Een zwembad afgedekt met een solar lamellendek: niet mooi

Lelijk element

Met een doek van ongeveer 4 x 8 meter lopen zwembadbouwer en tuinbezitter te passen en te meten. “Ja, hier past hij net!” Maar is dat de juiste plaats? Verstandiger is het voorafgaand aan deze dure investering advies in te winnen bij een tuinarchitect. Een tuinarchitect is een vakman die rekening houdt met uw wensen, de stijl van uw woonhuis en de omgeving. Een duizendpoot die alle belangen goed afweegt en een zwembad goed inpast in de huidige situatie met oog voor zowel praktische als esthetische belangen. Een zwembad in Nederland is in principe een lelijk element. In de praktijk ligt er een dek op het bad totdat u gaat zwemmen. Pas als u de zwembroek aan heeft opent u het bad en laat het flonkerende blauwe water zich zien.

zwembad in de tuin fout goed

Muurtje of haag

Een goed advies is het dan ook om het bad niet in een directe zichtlijn vanuit het interieur te leggen. Beter is om het in een hoek van de tuin te leggen waar u niet direct op uit kijkt. Daarnaast is het vaak mooi om het zicht op het bad te onderbreken door bijvoorbeeld groen, een muurtje of een haag. Kijk maar eens naar de schetsen hierboven.

Maar dat is niet het enige. Bij de situering van het bad zijn nog een aantal overwegingen van belang. Hoe gaat u het bad gebruiken? Zwemt u dagelijks? Wilt u bij het bad kunnen zonnebaden? Het bad op de foto hierboven dit project  ligt gereed voor dagelijks gebruik. Jaarrond! Op de andere foto’s van dit project zie je dat het bad niet of nauwelijks zichtbaar is.

In de familietuin op de foto hieronder is om het zwembad heen veel recreatieruimte. Iedereen uit dit grote gezin met zes kinderen vindt in en om het bad een plekje om te spelen, lezen, zonnen of verblijven.

zwembad in de tuin

Bekijk meer zwembaden die door professionals zijn aangelegd op de pagina zwembad inspiratie


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis