Eet minder door je keuken slim in te richten: 5 tips

Delen


Lees meer in de categorie

Tips van experts

Meer inspiratie

keukenprofessionaltipsverbouwen

22 sep 2014

We lazen bij Houzz over het interessante boek Slim by design van Brian Wansink. Wansink is een professor die zich bezighoudt met gedrag en eten. In zijn boek schrijft hij over hoe restaurants en supermarkten ons verleiden om meer te eten, maar ook hoe je je eigen keuken kan aanpassen voor een slanke lijn. In dit artikel 5 tips uit zijn boek. 

singel keuken aardetinten

1. Gebruik aardetinten in je keuken

Goud, groen, blauw, beige en aardetinten zijn allemaal goede kleuren voor een keuken volgens Wansink. Helder wit, zoals veel keukens zijn, zorgt er juist voor dat je meer gaat eten. Ook donkere kleuren zijn niet aan te raden voor wie minder wil eten, omdat een te gezellige keuken uitnodigt om nog even te blijven hangen en nog wat te eten.

fruit aanrecht

2. Haal al je eten behalve fruit van het aanrecht

Professor Wansink en zijn team zijn bij 240 huishoudens geweest om uitgebreid te beschrijven hoe hun keukens eruitzagen. Wat bleek? In keukens waarin eten in het zicht werd bewaard werd meer gegeten. In het onderzoek wogen vrouwen die een doos met cornflakes zichtbaar in de keuken hadden staan gemiddeld 9,5 (!) kilo meer dan hun buren die dat niet hadden. Wansink adviseert daarom om al het eten op te bergen in kasten, tenzij je graag meer van iets wil eten, zoals fruit en groente.

keuken ongezellig

3. Haal de stoelen uit je keuken

Een gezonde keuken is vooral niet te gezellig. Brian Wansink raadt aan om tv’s, iPads en comfortabele stoelen uit de keuken te weren, om te voorkomen dat je in de keuken blijft hangen en snacken. Het is het beste om te eten in een aparte eetkamer, hoe groter de afstand tot de keuken is, hoe beter. De stap om extra porties te nemen is dan letterlijk groter, omdat je eerst naar de keuken moet lopen.

keuken praktisch

4. Maak het makkelijk om te koken

Er zijn veel kleine aanpassingen die je kan doen om het jezelf makkelijk te maken om een gezonde maaltijd te maken. Sommige dingen lijken te klein om aandacht aan te besteden, maar wanneer je er bijvoorbeeld voor zorgt dat je koelkast in de juiste richting opent, heb je daar iedere dag plezier van. Een interieurarchitect kan je helpen om de juiste routing te vinden voor je keuken.

keuken jaren 30

5. Berg je eten slim op

Uit Wansinks onderzoek bleek dat de kans drie keer zo groot is dat je het eerste product wat je in je kast ziet opeet, dan het vijfde product. Wansink legt uit dat we vaak op de automatische piloot eten, omdat er van alles is wat onze aandacht vereist: of het nou je werk is, ruzie met je partner of juist een spannend feestje waar je je op verheugt: we zijn vaak met van alles druk behalve eten. Daarom is het belangrijk om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken om gezond te eten: leg ongezonde snacks zo ver mogelijk achterin je kast, of overweeg zelfs om een aparte voorraadkast te maken, bijvoorbeeld in de kelder.

Je keuken verbouwen? Op Walhalla.com vind je inspiratie en vakmensen.


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis