Verhuizen naar je eigen huis: 5 tips van interieurarchitect Doret Schulkes

Delen


Lees meer in de categorie

Tips van experts

Meer inspiratie

budgetDIYinterieurInterieurarchitectprofessionalverbouwenverhuizenwoonkamer

21 okt 2014

Interieurarchitect Doret Schulkes geeft op 29 oktober een lezing met als titel ‘Verhuizen naar je eigen huis‘. Ze is ervan overtuigd dat verhuizen lang niet altijd nodig is wanneer je huis niet meer aan je wensen voldoet. Schulkes: ‘Mensen zien vaak niet de mogelijkheden die hun huidige huis biedt. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt als je de kosten voor een verhuizing in je huidige huis steekt. En ook met een paar kleine aanpassingen kun je al veel bereiken.’ In dit blog 5 tips van Doret Schulkes om het beste uit je huis te halen. 

1. Kijk kritisch naar je gordijnen

Doret Schulkes legt in haar blog uit dat het goed is om te kijken naar het aantal elementen waaruit je muren bestaan. Een muur waar een kast tegenaanstaat, met daarnaast een tafeltje en een schilderij erboven, bestaat bijvoorbeeld uit drie elementen, en de muur is de vierde. Schulkes: ‘Gordijnen zijn vaak grote boosdoeners doordat ze bij verkeerd gebruik de wanden in verschillende stukken opsplitsen.’ Kijk dus nog eens kritisch naar je gordijnen, en overweeg deze aan te passen wanneer ze onrust veroorzaken.

2. Kies voor kleur op je muren

Waarom veel mensen voor een off-white muur kiezen is Doret Schulkes een raadsel. Ze adviseert om voor kleur op de muur te kiezen, wat heel mooi is, mits er een aantal regels nageleefd wordt: leg liever geen accent op kozijnen of plinten, maar verf deze in dezelfde kleur als de muur. Het in een contrasterende kleur verven van kozijnen en plinten resulteert vaak in een druk geheel, doordat er allerlei lijnen ontstaan die vlakken breken. Kies het liefst één kleur voor alle wanden, als je toch een wand een andere kleur wilt geven, neem dan een mooi rechthoekige wand.

3. Kies niet allemaal mooie meubels

Het is verleidelijk om in de loop van de tijd zo veel mogelijk mooie meubels te verzamelen. Een bijzondere bank, een tafel met mooie decoraties… Doret Schulkes adviseert om dit niet te doen. Kies liever één mooi meubelstuk dat de aandacht krijgt, en combineer deze met onopvallende en rustige meubels.

4. Denk na over de routes in huis

Routing is een belangrijk begrip in de interieurarchitectuur. Het gaat over de routes die je aflegt in je huis: ‘Een vaak voorkomend probleem is dat ruimtes niet optimaal benut kunnen worden doordat er een looproute naar een andere ruimte of een deur doorheen loopt.’ Looproutes hou je automatisch vrij en kosten daarmee soms veel ruimte. Een deur verplaatsen kan een oplossing zijn maar is wel ingrijpend. En zorg ervoor dat je een deur die je niet gebruikt ook niet ziet!

5. Haal je halfhoge meubels weg

Heb je zo’n kastje in de hal waar je vaak je post op legt? Een tafeltje naast de bank waar op magische wijze allerlei spullen verzamelen? Als het even kan: weg ermee! Doret Schulkes is streng maar realistisch: ‘Zorg er voor dat je echt een plaats aanwijst voor stapeltjes. Bijvoorbeeld een vak in de kast, een lade, een tafeltje in de hal voor de post.  Een huis is om in te leven, en stapeltjes omgeven door een kader mogen op enkele plekken, maar ze geven ook onrust dus voorkom dat er teveel van zijn!.’


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis