Hoe gaat een interieuradvies in zijn werk?

Delen


Lees meer in de categorie

Vakmensen

Meer inspiratie

interieurinterieuradviespinterest

20 jan 2015

Vandaag het eerste deel van een serie interviews met de ontwerpers van onze meest trending interieurs op Pinterest. We spraken Winnie Helmes-Ham van STIJLIDEE over een modern-landelijke woning waarvoor zij een interieurontwerp heeft gemaakt, en vroegen haar hoe een interieur-advies precies in zijn werk gaat. 

huiskamer

Winnie vertelt: ‘Als mensen mij vragen voor een interieuradvies, vraag ik ze meestal om vooraf wat foto’s van hun interieur te mailen. Ook bouwtekeningen zijn voor mij handig, en soms hebben mensen zelf al een collage of Pinterest-board gemaakt om te laten zien wat ze ongeveer mooi vinden. Ook in een telefoongesprek krijg ik een eerste indruk van de wensen.’

‘Daarna ga ik bij de opdrachtgever langs, om het huis bij daglicht te bekijken. Ik neem dan grote kleurstalen mee in verschillende kleuren. Zo krijgen we een goed beeld van de kleuren die gebruikt gaan worden. Aan de eettafel maak ik samen met de opdrachtgever een schets op schaal. In deze schets teken ik de meubels, en de kleuren die we gaan gebruiken. Als de opdrachtgever hier tevreden over is ga ik aan de slag.’

stijlidee stoelen

‘Ik maak een voorstel voor de ruimte, met ideeën voor de kleuren en materialen, maar ook specifieke meubels, afmetingen en een indeling van de ruimte. Op basis van mijn voorstel maak ik een ‘boodschappenlijstje’, waarmee de opdrachtgevers zelf kunnen gaan winkelen. Veel mensen vinden het prettig om de meubels en materialen eerst zelf in de winkel te gaan bekijken, en soms maken ze zelf nog kleine aanpassingen aan mijn advies. Het is natuurlijk de bedoeling dat we samen tot een interieurplan komen waarin de opdrachtgever zich helemaal thuis voelt. Tegelijk mag het interieur ook best iets onverwachts hebben. Ik zeg altijd eerlijk of iets mooi kan worden gecombineerd, maar ik dring mijn smaak niet op.’

‘Ik kan advies geven in alle woonstijlen, zowel voor een klein als een groot budget. Mijn werkwijze is onafhankelijk. Zo kunnen opdrachtgevers zelf bepalen of ze de geadviseerde meubelen zelf kopen bij de meubelwinkel, maar het is ook mogelijk om het samen rechtstreeks bij de groothandel of fabrikant in te kopen. Een basisadvies kost €275, daarvoor krijg je drie uur advies, excl. reiskosten. Meestal is dit genoeg voor één ruimte, bijvoorbeeld een huiskamer met open keuken.’

stijlidee geheel

‘In het interieur dat je op deze foto’s ziet heb ik niet alleen de kleuren gekozen, maar ook de meubels en de vloer. De bewoners hebben gekozen voor een iets donkerder vloer dan ik had gekozen, maar verder is het advies grotendeels opgevolgd. De wens was een complete make-over waarbij wonen, eten en de keuken in elkaar overlopen. Ook wilde men graag vrolijke retro kleuren zoals oranje, petrol en groen. Deze kleuren komen terug in de kunst en accessoires. Ik krijg opvallend vaak van mensen te horen: ‘Dat hadden we zelf nooit zo kunnen bedenken!’.

Meer interieur-inspiratie? Kijk op Walhalla.com/inspiratie

Fotografie: STIJLIDEE | Winnie Helmes-Ham


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis