De winter komt eraan: tijd om nog één keer goed de tuin in te gaan. Shera van den Wittenboer schrijft op Wroeten.nl: ‘Het winterklaar maken van de tuin vind ik een heel vreemde term. Alsof de planten in de tuin ons dan bezig zien met onze broodnodige, winterse tuinklussen, diep zuchten en denken: “laat die winter nu maar komen, wij zijn er tenminste kláár voor”. Toch is het geen slecht idee om je planten een handje te helpen om de winter door te komen. Hovenier Bennie Hamersma van Hamersma Tuinen geeft 5 tips om je tuin winterklaar te maken.
Een beetje dood blad en takken in je tuin kan helemaal geen kwaad, dit is juist goed voor de bodem. Ook is het voor de winter heel goed als er in borders een laagje blad blijft liggen, zo’n laagje isoleert de bodem tegen de vrieskou. Uitzondering hierop is het gazon, daar zal je moeten harken. Ook moet je alert zijn op schimmels op dode plantenresten, gooi plantenresten met schimmel vooral niet op de composthoop, maar ruim ze apart op.
Harken is iets waar je niet in één keer klaar mee bent. Elke keer als bomen een lading bladeren laten vallen op je gazon, is het nodig om deze weg te harken. Het gevaar bestaat anders dat je gras niet voldoende licht en zuurstof krijgt en bruin wordt. Zo rond oktober wordt het gras voor het laatst gemaaid, daarna is het niet meer nodig.
Veel planten kunnen gewoon tegen de vorst, maar sommige planten zijn vorstgevoelig. Camelia’s bijvoorbeeld. Deze planten moeten beschermd worden. Soms alleen de stam, en soms is het zelfs nodig om de hele plant in te pakken tegen de kou. Hier zijn speciale matten en thermohoezen voor te krijgen, maar je kan ook zelf aan de slag met stro en jute. Ook is het belangrijk om kwetsbare bomen niet te snoeien: bijvoorbeeld de berk kan beter niet meer gesnoeid worden wanneer het erg koud is.
Erg kwetsbare planten kan je beter laten overwinteren in een schuur of onverwarmde kamer. Dit geldt ook voor planten in potten. Omdat een pot veel kleiner is bevriest de grond en dus de wortekluit veel sneller dan bij een plant in de volle grond. Geef planten in potten bij vorst geen water meer om bevriezen te voorkomen. Als je binnen geen ruimte hebt kan je ook overwegen om potten goed in te pakken tegen de vorst, bijvoorbeeld met noppenfolie.
Haal je tuinslang voor de winter naar binnen om kapotvriezen te voorkomen. Hetzelfde geldt voor een buitenkraan wanneer je die hebt. Hiervoor kan je een speciaal vorstventiel gebruiken, zodat je zeker weet dat er geen water meer in de leidingen staat. Met een vorstventiel blaas je met behulp van een fietspomp de leidingen helemaal leeg. Ook gieters en emmers water kan je het beste helemaal leeg maken.
Op Walhalla.com vind je hoveniers bij jou in de buurt die met liefde je tuin winterklaar maken.
Geschreven door: Evelien Bruins