Tips voor het kiezen van een vloerkleed

Delen


Lees meer in de categorie

Tips van experts

Meer inspiratie

budgetvloerkleed

11 sep 2015

Een vloerkleed is één van de grootste elementen in je interieur, en geeft letterlijk en figuurlijk warmte. Een verkeerd gekozen vloerkleed kan alles verpesten, maar een mooi vloerkleed kan juist een stijlvolle en luxe uitstraling geven. Maar hoe kies je een vloerkleed? In dit artikel 4 tips, en de mooiste foto’s van vloerkleden van Walhalla.com. 

 Vloerkleed groot

Lekker groot

Bij het kiezen van een vloerkleed geldt: hoe groter, hoe beter. Een te klein vloerkleed zorgt ervoor dat een ruimte kleiner lijkt, een groot vloerkleed verbindt de meubels en geeft een ruimte een warme uitstraling. In de huiskamer zou een vloerkleed in ieder geval breder dan de bank moeten zijn, zodat aan beide kanten van de bank nog een stuk vloerkleed uitsteekt. Het mooiste is het wanneer alle meubels op het vloerkleed passen, maar als dat niet lukt kan je ook alleen de voorste poten van je bank of stoelen op het kleed zetten, zoals op de foto hierboven, ontwerp van Bob Manders.

Vloerkleed

Probeer het uit

Het is best lastig om je een goede voorstelling te maken van een vloerkleed in je interieur. Vooral een kleed met een print of motief is spannend, omdat zo’n kleed snel te overheersend is, maar als het past in je interieur juist een . De oplossing? Gewoon uitproberen. Vraag in de winkel of je één of meerdere kleden mee mag nemen om thuis te proberen, en leg de kleden neer met de meubels erop. Je kan eventueel foto’s maken om de kleden later met elkaar te vergelijken. Ook als je niet twijfelt: bewaar het bonnetje van je vloerkleed voor het geval het toch tegenvalt in je eigen huis.

Vloerkleed groot

Meten is weten

Om te weten hoe groot je vloerkleed moet zijn kan je het zitgedeelte van je woonkamer opmeten, of afplakken met schilderstape. Zo krijg je gelijk een goed beeld van waar het vloerkleed komt te liggen. Er zijn allerlei ‘regels’ voor de maat van vloerkleden. Een groot vloerkleed moet ongeveer 45 centimeter van de muur liggen, en een vloerkleed onder de eettafel moet 80 centimeter breder zijn dan de tafel, zodat de stoelen niet van het kleed af schuiven. Foto: Buro Bogaarts.

Vloerkleed laagjes

Laagjes

Een klein vloerkleed maakt je kamer kleiner, maar een groot vloerkleed is vaak duur. Als je een kleiner budget hebt kan je ook twee vloerkleden combineren. Je hebt dan ook meer mogelijkheid om drukke prints te gebruiken, of een hippe print waarvan je weet dat hij na een tijdje weer uit de mode raakt. Op de foto hierboven (uitvoering: WJ Projects) zie je dat twee vloerkleden helemaal niet rommelig hoeft te staan, zeker wanneer je de rest van het interieur rustig houdt en je aan een strak kleurenpalet houdt.


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis