Checklist: verbouwen of verhuizen?

Delen


Lees meer in de categorie

Verbouwen

Meer inspiratie

aannemerarchitectverbouwenverhuizenwonen

8 dec 2014

Je huis voldoet niet meer aan je wensen: misschien heb je meer ruimte nodig, of wil je graag een andere indeling. Mooie huizen om naar te verhuizen zijn er genoeg, maar je kan ook je eigen huis aanpassen aan je wensen door een flinke verbouwing. In dit artikel 6 vragen die je helpen om een doordachte keuze te maken tussen verbouwen en verhuizen. 

1. Wat vind je prettig aan het huis waar je nu woont?

Maak een lijstje met voordelen van je huidige huis. Misschien heb je leuke buren, of een mooi uitzicht? Denk ook aan kleine dingen zoals dat leuke cafeetje om de hoek, of die mooie appelboom in de tuin. Vergelijk dit lijstje met de voordelen van een verhuizing.

2. Wat zijn je wensen voor een nieuw huis of een verbouwd huis?

Maak een lijstje van wensen en eisen die je hebt voor je nieuwe huis. Wat zijn harde eisen en over welke wensen valt nog te onderhandelen? Welke wensen zijn echt niet te realiseren in je huidige woning (in een flat kan zelfs de beste hovenier geen tuin aanleggen), en welke wensen zou je nog met een aannemer of architect kunnen bespreken? Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, dus schrap niet te snel wensen van je lijstje omdat ze niet realistisch lijken.

3. Wat zijn de kosten?

De prijs van dat mooie huis dat je op Funda hebt gezien weet je misschien inmiddels uit je hoofd. Maar hoe duur is een verbouwing eigenlijk? Het is helemaal niet raar om een offerte bij een architect of aannemer op te vragen als je nog niet zeker weet of je wilt gaan verbouwen. Zo kan je een eerlijke vergelijking maken tussen verhuizen of verbouwen.

4. Wat is je budget?

Je bank kan je helpen om inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden. Een afspraak hierover is altijd gratis en vrijblijvend, en helpt je om een compleet beeld te krijgen van je mogelijkheden. Je kan ook kiezen voor een onafhankelijke hypotheekadviseur, deze vind je bijvoorbeeld via Independer.

5. Heb je het geld ervoor over?

Dat je iets kan betalen, betekent niet automatisch dat het de juiste keuze is. Heb je de hogere woonlasten die een verhuizing met zich meebrengt ervoor over? Of hou je liever iets meer ruimte in je portemonnee? Minder vaste lasten betekent meer vrijheid, misschien kan je minder werken, vaker op vakantie…

6. Wat is er er toegestaan qua verbouwen?

Informeer bij de gemeente of bij buren wat de mogelijkheden zijn om te verbouwen. Vooral wanneer je grote aanpassingen aan je huis wil doen zijn daar vaak allerlei regels voor. Zorg dus voor een goed overzicht voordat je een keuze maakt tussen verhuizen of verbouwen. Een lokale aannemer heeft vaak ook kennis van de regelgeving en kan hierover adviseren.


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis