Waarom het najaar de beste tijd is om met je tuin aan de slag te gaan

Delen


Lees meer in de categorie

Tips van experts

Meer inspiratie

herfstnajaarTuin

30 sep 2015

Gert-Jan Schouwenaar is tuinarchitect bij Stoop Tuinen, en deelt zijn kennis op Walhalla.com. In dit blog vertelt hij waarom het najaar hét moment is om in de tuin aan de slag te gaan. 

Als moderne mens zijn we de binding met de natuur kwijt geraakt. En dat is de laatste decennia alleen maar erger geworden. In de tuinarchitectuur en -aanleg zien we dat ook terug. Toen ik meer dan 20 jaar geleden in dit vakgebied begon was er twee keer per jaar sprake van een piek in de tuinaanleg: in het voorjaar èn in het najaar. Of het nu komt door de vroegtijdige pepernoten in de schappen van de supermarkt of omdat de tuincentra liever kerstballen dan bloembollen verkopen; de consument is het najaar als tuinseizoen helemaal kwijt. En dat terwijl er geen betere tijd is om actie te ondernemen dan nu!

tuin herfstNovember: het plantseizoen is begonnen. De bomen worden gerooid.

Daar zijn een aantal redenen voor. Om te beginnen bij het maken van de plannen om je tuin aan te pakken. Nu grijpen veel consumenten in de drift van het voorjaar de telefoon om een tuinarchitect of hovenier te bellen en nemen te veel beslissingen impulsief. Beter is het om in de nazomer met een ontwerp te starten. Je hebt de afgelopen zomer nog fris in je hoofd zitten en weet dus nog precies wat er wel en niet goed is in je huidige tuin. Die ene boom heeft prachtig gebloeid en wil je dus graag behouden. Het loungeterras dat je al jaren wilt moet er nu toch echt komen. Er is tijd genoeg om plannen te maken want het plantseizoen moet nog beginnen en duurt van november tot mei.

De bomen worden gerooid. Ook voor de natuur is het de beste tijd om in de herfst en winter te planten. Bestaande bomen en struiken kunnen prima worden verplaatst zonder dat je er met de gieter bij hoeft te blijven staan. De kans op uitval is nu het kleinst. Er is ook een economisch voordeel: alle nieuwe planten zijn voldoende beschikbaar uit de volle grond en dus koop je heel veel planten of bomen voor je euro’s!

boom uitzoekenNazomer: klant zoekt solitairen uit op een kwekerij

In de maanden september en oktober kun je als klant nog bomen en solitairen uitzoeken met het blad aan de plant. Deze bomen worden dan gemerkt of gelabeld op een kwekerij en in het plantseizoen naar de aan te leggen tuin gebracht. Op die manier komt de juiste boom op de juiste plaats in de tuin. Je weet dan precies welke boom je hebt gekocht en het is ook nog eens heel leuk om te doen!

TuinontwerpOntwerp: het plan in 3D is klaar, de aanleg kan beginnen!

Als je in het najaar een tuin aanplant hoef je ook niet zo vaak water te geven. Het regent dan immers vaak genoeg! Wanneer het ontwerp goed is uitgekristalliseerd kan de tuin worden aangelegd. In de herfst en de winter maak je normaal gesproken geen gebruik van de tuin, dus heb je er weinig overlast van. Als na de winter het voorjaar begint is jouw tuin er klaar voor en geniet je vanaf het vroegste voorjaar van een nieuwe tuin.

Tip: lees het over het vergeten tuinseizoen op Tuingeluk.nl.


Geschreven door: Evelien Bruins

Tips voor het blog? Mail naar evelien@walhalla.com.

Volg walhalla.com

Altijd inspiratie voor het bouwen en verbouwen van je eigen droomhuis